کامپوزیت به معنای موادی مرکب و چند جزئی است. در واقع هنگامی که چند عنصر یا ماده با یکدیگر ترکیب میشوند؛ منجر به ایجاد سازهای شده که میتوان از آن در ساخت و ساز و بسیاری از صنایع دیگر استفاده کرد. کامپوزیتها انواع مختلفی داشته که کامپوزیت پلیمری از پرکاربردترین و رایجترین آنها به شمار میآید. برای آشنایی بیشتر با این نوع کامپوزیت، کاربردهای آن و انواع مختلفی که دارد تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
در ساخت این کامپوزیتها از پلیمر و یک ماده دیگر به عنوان تقویت کننده استفاده میشود. بر همین اساس از ویژگیها و خواص متفاوتی در مقایسه با سایر پلیمرها برخوردار هستند.
از این نوع کامپوزیت در صنایع مختلفی از جمله ساختمان سازی، تابلوسازی، خودروسازی، ساخت تجهیزات پزشکی، تولید لوازم الکترونیکی و خانگی، ساخت هواپیما، ساخت ابزارهای نظامی و… استفاده میشود. به عنوان مثال برای تولید پره های هواپیما، ماهواره های فضایی، جت، هلیکوپتر و نیروگاه بادی از کامپوزیت پلیمری بهره گرفته میشود. کامپوزیت های پلیمری با توجه به حجم و وزن کمی که دارند؛ به صورت گستردهای در صنعت هوافضا مورد استفاده قرار میگیرند.
همچنین این نوع کامپوزیتها جهت ساخت بدنه دوچرخه، قایق، پارو و بدنه ماشینهای مسابقه کاربرد دارند.
کامپوزیتهای پلیمری بر اساس نحوه تقویت شدن به ۳ دسته کربنی، شیشهای و آرامید تقسیمبندی میشوند که در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت.
کامپوزیتهای پلیمری با الیاف شیشهای از رشتههای شیشهای ناپیوسته و پیوسته تشکیل شدهاند. الیاف شیشهای با استفاده از روشهای مختلفی ساخته میشوند که عبارتاند از:
الیاف کربنی متشکل از صفحات بسیاری بوده که از ساختار حلقههای شش ضلعی برخوردار هستند. داخل سطح این صفحات سفتی و استحکام فوق العادهای وجود دارد، اما بخش عمود بر صفحات از استحکام نسبتا پایینی برخوردار است. همانند لایههای پیاز که میتوان به آسانی آنها را از یکدیگر جدا کرد.
کامپوزیتهای پلیمری با الیاف کربنی با توجه به وزن سبک و استحکام بالایشان دارای کاربردهای گستردهای هستند. به عنوان مثال در چرخها، درها و بالهای هواپیما، پلهای حمل شونده، پرههای هلیکوپتر، سپر گرمایی راکتها و موشکها، صنایع هستهای، مخازن حمل مواد شیمیایی، مفاصل مصنوعی دست و پای مصنوعی، قطعات دریچه قلب، پرههای کمپرسور و تجهیزات پرتو ایکس کاربرد دارند.
آرامید جزو الیاف آلی محسوب شده و ساخته دست انسان است.
الیاف ارامید با توجه به ویژگیها و مشخصاتشان در صنایع بسیاری از جمله ساخت جلیقههای ضد گلوله، هواپیماهای نظامی، تانکهای زره دار و… کاربرد دارند.
کامپوزیتهای پلیمری با توجه به بستری که دارند؛ به دو نوع گرماسخت و گرمانرم تقسیمبندی میشوند.
رزینهای گرماسخت از متداولترین رزینها برای ساخت کامپوزیتهای پلیمری به شمار میآیند. به طور کلی هرچه میزان بستر سختتر باشد؛ از انعطاف پذیری کمتری برخوردار خواهد بود. بر همین اساس در شرایط فیزیکی و محیطی نامساعد بسیار مقاوم عمل کرده و تغییر شکل نمیدهد. مهمترین موادی که در تولید کامپوزیتهای پلیمری با بستر گرماسخت به کار برده میشوند عبارتاند از:
برای ایجاد بستر گرمانرم نیز از موادی مانند پروپیلن، PEEK و نایلون استفاده میگردد. از بستر فوق اغلب برای ساخت لوازم پزشکی خانگی و ساختمانسازی بهره گرفته میشود.
با پیشرفت تکنولوژی شاهد تولید شکلهای جدیدی از کامپوزیت از جمله کامپوزیتهای پلیمری هستیم که در بسیاری از صنایع تابلوسازی، ساختمانسازی، کشتیسازی، هواپیماسازی، تجهیزات نظامی و… کاربرد دارند. در این مقاله تیم مجرب پرمیوم باند درباره کامپوزیت پلیمری، انواع آن و کاربردهایی که دارد توضیحات کاملی ارائه کرد.