منظور از ورق کامپوزیت پلیمری، مواد چند فازی هستند که از ترکیب رزینهای پلیمری مثل پلیاستر، وینیل استر و اپوکسی بههمراه فیلرها و الیاف تقویتکننده ساخته میشوند. کامپوزیتها ورقهایی هستند که با استفاده از متریال مختلفی تشکیل شدهاند. در واقع خود کلمه کامپوزیت هم به معنای ترکیب چند ماده و عنصر مختلف، با یکدیگر است. ترکیب این مواد باهم، سازهای را به وجود میآورد که از خواص بی نظیری برخوردار بوده و میتوان در صنایع مختلف از آن استفاده کرد. در واقع به دلیل استفاده از متریالهای مختلف در ساخت ورقهای کامپوزیتی، امروزه این ورقها در اکثر صنایع وارد شدهاند و کاربردهای بسیار گستردهای پیدا کردهاند.
ما در این مطلب تصمیم داریم شما را با نوع پلیمری آنها آشنا کنیم و به شما بگوییم که منظور از ورق کامپوزیت پلیمری چیست. همچنین شما را با خواص و کاربردهای این نوع ورق کامپوزیت، آشنا خواهیم کرد. همراه ما باشید.
ورق کامپوزیت پلیمری چیست؟
منظور از ورق کامپوزیت پلیمری، کامپوزیتهایی هستند که بر زمینه مواد پلیمری ساخته شده باشند. به همین دلیل آنها را به نام کامپوزیت زمینه پلیمری میشناسند. به عبارت دقیقتر، زمینه این کامپوزیتها را مواد رزین پلیمر که نوعی پلاستیک تقویت شده مولکول درشت هستند، تشکیل داده است. ماتریس این نوع ورقهای کامپوزیت هم دو نوع اصلی پلیمر یعنی پلیمرهای ترموست و ترموپلاست هستند.
این نوع از ورقهای کامپوزیت، از خواص و ویژگیهای بسیار زیادی برخور دارند و به همین دلیل، کاربرد آنها نسبت به ورقهای کامپوزیت سرامیکی و فلزی بیشتر است.
اجزای تشکیل دهنده ورق کامپوزیت پلیمری
حال که متوجه شدید منظور از ورق کامپوزیت پلیمری چیست، بد نیست با اجزای تشکیل دهنده آن هم آشنا شوید. شرکت پرمیوم باند در شناخت اجزای تشکیل دهنده این ورق، به شما کمک میکند تا بهتر بتوانید با ساختار آن آشنا شده و نحوه استفاده از پلیمر در آن را درک کنید.
۱_ مواد تقویت کننده
هر کدام از ورقهای کامپوزیت، از دو بخش اصلی به نامهای زمینه یا بستر و تقویت کننده تشکیل شدهاند. منظور از تقویت کننده، موادی هستند که باعث افزایش و تقویت خواص کامپوزیتها میشوند. با استفاده از این تقویت کنندهها، ورقهای کامپوزیت از استحکام بیشتری بهرهمند شده و در مقابل هرگونه حرارت، سایش، خوردگی و… از خود مقاومت نشان میدهند. با توجه به این توضیحات، میتوان نتیجه گرفت که میزان استحکام و مقاومت این ورقها، تا حدود زیادی به مواد تقویت کننده آنها بستگی خواهد داشت.
مواد تقویت کنندهای که در ساخت ورقهای کامپوزیت پلیمری استفاده میشوند، الیاف و فیبرهایی هستند که خود به دو نوع مصنوعی و طبیعی تقسیم خواهند شد. برای مثال میتوان به ورق کامپوزیت پلیمری فایبرگلاس اشاره کرد. منظور از ورق کامپوزیت پلیمری فایبرگلاس، ورقهایی هستند که توسط الیاف شیشه تقویت شدهاند. سایر مواد تقویت کنندهای که در ورقهای کامپوزیت پلیمری مورد استفاده قرار میگیرند، شامل موارد زیر هستند:
- پشم شیشه
- آرامید
- کربن
- گرافیت
۲_ بستر ورق کامپوزیت
بستر یا زمینه ورق کامپوزیت، بخش مهم دیگر آن است که به دو نوع گرما نرم و گرما سخت تقسیم میشود. اگر بستر کامپوزیت سخت باشد، انعطاف پذیری ورق کمتر میشود و در مقابل، استحکام و مقاومت آن بیشتر خواهد شد. یعنی سازه ایجاد شده با آن، در صورت قرارگیری در شرایط محیطی مختلف، تغییر شکل نمیدهد.
برای ساخت بستر گرما سخت ورقهای کامپوزیت پلیمری، از مواد زیر استفاده خواهد شد:
- پلی ایمید
- رزین اپوکسی
- رزین پلی استر
- رزین وینیل استر
- فنولیک
- سیانات استر
در مقابل، بستر کامپوزیت گرما نرم، ورقهای کامپوزیت منعطفی را به وجود میآورد که از این ورقها برای کاربردهایی مثل ساختمانسازی، ساخت تجهیزات پزشکی و لوازم خانگی استفاده خواهد شد. مواد تشکیل دهنده بستر کامپوزیت گرما نرم شامل نایلون، پلی پروپیلن و PEEK است.
مزایای ورق کامپوزیت پلیمری
همانطور که متوجه شدید، منظور از ورق کامپوزیت پلیمری، ورقهایی با خواص و مزایای فراوان است. اما این مزایا دقیقا چه چیزهایی هستند؟ برای درک بهتر شما، در اینجا به مهمترین مزیتهای این نوع ورقها اشاره خواهیم کرد:
- این نوع ورقهای کامپوزیت از انعطاف پذیری مناسبی برخوردار بوده و امکان تولید سازههای مختلف را فراهم میکنند.
- از جمله مهمترین مزیتهای ورق کامپوزیت پلیمری، وزن سبک، حجم پایین و ضخامت کم آن ها است.
- این نوع کامپوزیتها از پایداری حرارتی خوبی برخوردارند.
- این ورقها به خوبی میتوانند در برابر عوامل محیطی مثل بارش و تغییرات دمایی مقاومت کنند.
- مقاومت بالا در برابر سایش و خوردگی، از دیگر مزایای مهم این ورقها است.
- این ورقها همچنین از استحکام کششی خوبی هم برخوردارند.
- سازههایی که با استفاده از کامپوزیت پلیمری ساخته میشوند، در برابر ضربههای مختلف مقاوم بوده و از استحکام کافی برخوردار هستند.
- از این ورقها به عنوان عایق حرارتی هم استفاده میشود.
- اجرای این ورقها بسیار ساده بوده و در زمان کوتاهی انجام میشود.
- قیمت آنها هم نسبت به انواع ورقهای کامپوزیت سرامیکی و فلزی مناسبتر است.
کاربردهای ورق کامپوزیت پلیمری
در این بخش، برخی از مهمترین کاربردهای ورق کامپوزیت پلیمری را به شما عزیزان معرفی میکنیم:
- استفاده در صنایع ساخت خودرو
- تولید تجهیزات پزشکی
- صنایع ساختمانسازی
- ساخت لوازم خانگی و الکترونیکی
- ساخت وسایل و تجهیزات نظامی
- صنایع هوا و فضا مثل تولید جنگندههای رادار گریز، هواپیماها و…
- نیروگاههای بادی
- ساخت قایقها و پاروها
- تولید بدنه خودروهای مختلف
جمعبندی در مورد ورق کامپوزیت پلیمری
در این مطلب، سعی کردیم به شما بگوییم که منظور از ورق کامپوزیت پلیمری چیست و این ورق، چه ویژگیهایی دارد. همچنین درمورد مزایا و کاربردهای این نوع ورق کامپوزیتی با شما عزیزان صحبت کردیم. همانطور که متوجه شدید، ویژگیهایی مثل وزن سبک، مقاومت بالا، اجرای ساده و… باعث شده تا این ورق، برای کاربردهای مختلفی مورد استفاده قرار بگیرد. وجود الیاف پلیمری، باعث تقویت خواص کامپوزیت شده و به همین دلیل امروزه ورقهای کامپوزیتی پلیمری به عنوان پرطرفدارترین انواع ورقهای کامپوزیتی در بازار شناخته میشوند.