نماهای کامپوزیتی در بین سایر نماپوشها تقریباً بیشترین میزان محبوبیت و کارایی را دارند. این متریالها در عین داشتن ساختاری محکم و بادوام، باز هم نیاز به برخی مراقبتها دارند. یکی از مهمترین اقداماتی که در راستای حفاظت از متریالهای کامپوزیتی باید انجام داد، آب بندی نما است.
آب بندی کردن اصولی نما پوشهای کامپوزیتی منجر به افزایش طول عمر آنها میشود؛ چراکه با این کار راه نفوذ رطوبت و انواع عوامل محیطی مخرب به داخل متریال بسته میشود. اما سؤال اصلی اینجاست که آب بندی نمای کامپوزیت چه مزیتهایی دارد؟ در این مطلب از پرمیوم باند بهصورت مفصل در مورد آب بندی کردن نماهای کامپوزیتی صحبت خواهیم کرد.
اهمیت آب بندی نمای کامپوزیت
آب بندی نمای ساختمان روشی است که باهدف افزایش طول عمر مفید مصالح و نماپوش مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین برای حفاظت از کیفیت اولیه مصالح کامپوزیتی با ساختار پیچیده، آب بندی یکی از اولین و مهمترین اقدامات محسوب میشود.
در گذر سالیان، یکی از عمده مشکلاتی که بیشترین خسارت را به ساختمانها وارد کرده، نفوذ رطوبت به داخل نما بوده است. اما خوشبختانه امروزه با انجام آب بندی نما، این مشکل به طور کامل برطرف شده و نماپوشها در برابر نفوذ رطوبت عایقبندی میشوند.
در شرایط اقلیمی بارانی، اهمیت آب بندی نمای ساختمان بهشدت افزایش مییابد؛ زیرا آب باران خاصیت اسیدی بالایی دارد و میتواند مصالحی همچون سیمان، سنگ، فلز، آجر، کامپوزیت و غیره را بهراحتی تخریب کند.
مهمترین مزایای آب بندی نماهای کامپوزیتی
آب بندی نماپوشهای کامپوزیتی دارای مزایای فراوانی برای مدیران پروژه و ساکنان ساختمان است. یکی از مهمترین مزیتهای آن، محافظت از مصالح در برابر شرایط جوی متفاوت مانند سرمای زمستان و گرمای تابستان میباشد. به عبارت سادهتر، این کار از نفوذ سرما و گرما به داخل ساختمان جلوگیری میکند.
از سوی دیگر، آب بندی میتواند فرآیند عایقبندی نما را بهخوبی انجام دهد.
روشهای آب بندی نمای کامپوزیت
برای آب بندی اصولی و مهندسی شده نماهای کامپوزیتی از ۳ روش اصلی زیر استفاده میشود:
- فوم لولهای و چسب
- ممبرانهای آب بند
- لاستیک درزگیر
۱- روش فوم لولهای و چسب مخصوص آب بندی
در برخی پروژههای نماسازی با استفاده از مصالح کامپوزیتی، از ترکیب دو روش فوم لولهای و چسب آب بندی برای ایجاد لایه محافظ در برابر نفوذ آب و رطوبت بهره گرفته میشود. فوم لولهای با ساختار منحصربهفرد خود قابلیت پرکردن فضاهای خالی بین ورقهای کامپوزیت و عایقسازی را دارد. همزمان، از چسبهای باکیفیت آب بندی نیز استفاده میشود تا دوام و ماندگاری فومهای لولهای افزایش یابد.
یکی از مزیتهای اصلی این روش آب بندی، اجرای سریع و آسان با هزینه نسبتاً معقول است. با این حال، در مقایسه با روش استفاده از لاستیک درزگیر، هزینه نصب و اجرای این روش بالاتر است.
۲- آب بندی نمای کامپوزیتی با لاستیکهای درزگیر
دومین روش پرکاربرد برای آب بندی نما بهخصوص نماهای کامپوزیتی، استفاده از لاستیکهای درزگیر است. این لاستیکها با قرارگرفتن بین فضاهای خالی پانلهای کامپوزیتی میتوانند مانع از نفوذ و عبور رطوبت، حشرات و حتی آلودگی به منافذ شوند. یکی از ویژگیهای اصلی لاستیکهای درزگیر، داشتن خاصیت ضد آب و کشسانی بالا و مقاومت در برابر نور خورشید است. اما لازم است پس از نصب این لاستیکها به موارد زیر هم توجه داشته باشید:
- نیازمند دقت بالا در نصب و اجرا
- امکان خشکشدن متریال
- نیاز به نگهداری و تعمیر
۳- آب بندی کامپوزیت با ممبران آب بند
اخیراً روش جدیدی برای آب بندی نمای ساختمان بهخصوص نماهای کامپوزیتی ابداع شده است. در این روش از پوششهای باریک و نازکی بهعنوان لایه عایقبندی در نماها استفاده میشود. نماپوشهای مورد استفاده در روش ممبران آب بند، در برابر رطوبت و اشعه فرابنفش خورشید مقاومت بسیار بالایی داشته و مانع از نفوذ سرما و گرما به داخل میشوند.
مزیت برجسته روش ممبران آببند که آن را از سایر روشها متمایز میسازد، عدم نیاز به تعمیرات و هزینههای گزاف برای بازرسی دورهای مصالح آن است. به همین دلیل، این شیوه از صرفه اقتصادی نسبتاً بالاتری برخوردار بوده و عمر مفید طولانیتری دارد.
بهترین چسب آب بندی نما کامپوزیتی
یکی از موارد بسیار مهمی که به هنگام استفاده از روش ترکیبی فوم لولهای و چسب باید به آن دقت کرد، انتخاب یک چسب آب بندی باکیفیت مناسب است. در حال حاضر چسبهای پلییورتان جزو بهترین گزینهها برای تثبیت اتصال عایقها به نماپوشها هستند. چسبهای آب بندی پلییورتان در سه رنگ مشکی، سفید و طوسی تولید میشوند.
البته در بسیاری از مواقع لاستیکهای درزگیر در گذر زمان خاصیت اولیه خود را از دست میدهند؛ به همین علت برای ترمیم دوباره آنها نیاز است تا از چسبهای مخصوص آب بندی استفاده کرد.
انتخاب بهترین روش برای آب بندی نما کامپوزیت
برای اینکه بتوانید بهترین و بهصرفهترین روش برای آب بندی کردن نمای کامپوزیتی را انتخاب کنید، ابتدا باید به نوع و طرح پانل کامپوزیتی توجه کنید. در واقع با پیچیدهتر شدن طرح کامپوزیت بایستی از روش دقیقتری همچون ترکیب فوم لولهای و چسب برای آب بندی آن استفاده کرد.
دومین عامل مؤثر بر انتخاب روش مناسب جهت آب بندی نما، هزینههای مربوط به نصب و اجرای آب بندی است. بهتر است شما بر اساس میزان بودجه و توان مالی خود روش مناسب آب بندی را انتخاب کنید.
جمعبندی در مورد آب بندی نمای کامپوزیتی
آب بندی نما، بهویژه برای نماهای کامپوزیتی، برای جلوگیری از فرسایش زودرس و تضمین کیفیت آن بسیار ضروری است. انتخاب روش مناسب آب بندی، تأثیر مستقیمی بر بازدهی و عملکرد نما دارد. به همین دلیل توصیه میکنیم قبل از انتخاب یکی از روشها برای آب بندی نمای ساختمان خود، حتماً با کارشناسان مجرب و متخصص یک مجموعه مشورت کنید.