انواع ورق کامپوزیت برای استفاده‌های مختلف

انواع ورق کامپوزیت

ورق‌های کامپوزیت یکی از مصالح کاربردی برای ساخت نمای ساختمان هستند. انواع ورق کامپوزیت در طیف قیمتی گسترده‌ای قرار دارند؛این ورق ها از لحاظ طرح، رنگ، ویژگی‌ها و خواص فیزیکی از تنوع بالایی برخوردار هستند. برای شناخت بهتر و بیشتر انواع ورق کامپوزیت خواندن این مقاله پیشنهاد می‌کنیم.

ورق کامپوزیت چیست؟

ورق‌های کامپوزیت امروزه یکی از متداول‌ترین متریال‌ها برای نمای ساختمان در سراسر جهان شناخته می‌شوند که در طرح‌ها و رنگ‌های متنوع تولید می‌گردند. مواد زیادی در ساخت انواع ورق کامپوزیت به کار می‌رود و اصلی‌ترین آن‌ها ورق آلومینیوم است که اجزای آن شامل:

از ترکیب همه ی این مواد، ورق‌های کامپوزیت تشکیل شده و ضخامت استاندارد کلی در این ورق‌ها معمولاً ۴ میلی متر است. در حالت عادی اندازه یک ورق کامپوزیت ۳۲۰*۱۲۵ سانتی متر است که با توجه به نوع کاربری و درخواست کارفرما این ضخامت می‌تواند تغییر کند. همچنین وزن یک مترمربع ورق کامپوزیت بین ۴٫۵ تا ۶٫۵ کیلوگرم است.

انواع ورق کامپوزیت

آشنایی با انواع ورق کامپوزیت نمای خارجی

انواع ورق‌های کامپوزیت، کاربردهای مختلفی دارند که این موارد می‌تواند شامل نمای ساختمان‌های اداری، تجاری، مسکونی، دکوراسیون داخلی، پارتیشن‌های داخلی، هتل، پمپ بنزین، بیمارستان، تابلوهای تبلیغاتی، دیوارهای تونل و سقف کاذب شود. این ورق‌ها در ابعاد، رنگ‌ها و طرح‌های متفاوتی تولید می‌شوند و کارفرماها و طراحان می‌توانند طرحی مطابق با سلیقه‌‌ی خود و بدون محدودیت، با استفاده از این ورق‌ها ایجاد کنند؛ مثلاً استفاده از ورق کامپوزیت نمای طرح چوب برای خانه‌های ویلایی می‌تواند هارمونی زیبایی با محیط به وجود آورد. انواع ورق کامپوزیت از نظر ظاهری، به سه عامل ضخامت پوسته، نوع هسته میانی و پوشش رویی بستگی دارد.

۱٫  انواع ورق کامپوزیت نمای خارجی بر حسب ضخامت پوسته

۲٫  انواع ورق کامپوزیت بر حسب پوشش رنگ

ورق کامپوزیت با توجه به پوشش رنگی که دارد به چند دسته تقسیم می‌شود که به شرح زیر هستند:

ورق کامپوزیت  PVDF

ورق کامپوزیت PVDF، به ورقی گفته می‌شود که از دو لایه آلومینیوم که یک هسته از جنس ترموپلاستیک دارد تشکیل شده است.

این ورق‌ها حاصل یک فرایند پیوسته از اکستروژن بوده و در حقیقت نسل جدیدی از تکنولوژی هستند که با پروسه‌های شیمیایی و مکانیکی ترکیب شده‌اند که در نهایت این فرآیندها، تولید ورق‌های کامپوزیت پرمیوم باند را به یک فرایند استثنائی در این سطح از تکنولوژی تبدیل کرده است.

نمای بیرونی ورق‌های کامپوزیت PVDF‌، یک آلومینیوم خارجی با روکش فلور کربن PVDF Kynar 500 بوده و لایه زیرین این ورق، توسط روکشی از رنگ محافظت شده است که برای جلوگیری از خورندگی و زنگ زدگی است.

ویژگی‌های ورق‌های کامپوزیت PVDF عبارت‌اند از:

ورق کامپوزیت دابل پلی استر

این نوع ورق از دو لایه آلومینیوم مقاوم در برابر خوردگی یا اکسیده شدن تشکیل شده است که در مرکز آن پلی اتیلن قرار دارد. لایه ابتدایی آن یک رنگ ساده است و با روکشی از جنس پلی استر پوشش داده شده تا از زنگ زدگی و خوردگی مصون باشد؛ این کار سبب می‌شود تا این ورق در شرایط مختلف آب و هوایی مقاوم باشد و همچنین در صورت استفاده از آن به عنوان نمای بیرونی ظاهری خوب داشته باشد.

این ورق به دلیل دارا بودن ویژگی‌هایی همچون رنگ براق و فوق العاده، مقاومت در برابر انواع شرایط جوی و… جزو پرطرفدارترین انواع ورق کامپوزیت موجود در بازار جهانی است. طراحان به خاطر نزدیک بودن طرح ورق کامپوزیت دابل پلی استر به نمای اصل و معماران به خاطر کیفیت بالای این ورق کامپوزیت به آن علاقمند هستند.

ورق کامپوزیت دابل پلی استر کاربردهای مختلفی دارد که در ادامه به برخی از مهم‌ترین آن‌ها اشاره می‌کنیم:

ورق کامپوزیت اسپشیال

ورق کامپوزیت اسپشیال، تمام مزیت‌های برند پرمیوم باند را که عبارت‌اند از: وزن سبک، انعطاف پذیری بالا، استحکام کششی زیاد و… دارا است. بیشترین علاقمندان به ورق کامپوزیت اسپشیال، معماران و طراحان هستند.

همچنین این نوع از ورق‌های کامپوزیت، طرح چوب نیز دارند که دارای ویژگی‌های زیر هستند:

مطالعه بیشتر:  رنج قیمت کانکس کامپوزیت و انواع آن

ورق کامپوزیت پرمیوم باند سری چوب، در طی فرایند پیچیده ی تکنولوژی رنگ فلور کربن ایجاد می‌شود. این ورق ها از تمام مزایای ورق‌های کامپوزیت آلومینیومی نیز برخوردار هستند.

نوع دیگری از طرح‌های ورق کامپوزیت موجود در بازار، ورق کامپوزیت طرح سنگ است. این نوع ورق‌ها، زیبایی سنگ را با تلفیق مزایای ورق‌های کامپوزیت آلومینیوم با خود به همراه دارند.

استفاده از این انواع ورق کامپوزیت، زیبایی زیاد و منحصر به فردی را به نمای داخلی و خارجی دکوراسیون شما می‌دهد. همان‌طور که می‌دانید، جنس این ورق‌ها بر خلاف مصالح طبیعی همچون سنگ و چوب، غیر آلی هستند؛ پس تحت تاثیر اشعه ماوراء بنفش خورشید دچار رنگ پریدگی یا تغییر رنگ نمی‌شوند.

این دو طرح در ورق‌های کامپوزیت علاوه بر زیبایی و مقاومت زیادی که دارند در حفظ محیط زیست نیز نقش بسزایی دارند.

به طور کلی ورق‌های اسپشیال پرمیوم باند دارای کلکسیونی متنوع از انواع طرح‌های: سنگ، ‌ چوب، طرح‌های آینه‌ای رنگی منحصر به فرد و همچنین طرح‌های خش‌دار رنگی با ورق‌های استیل هفت رنگ و… است.

ورق کامپوزیت طرح چروک

ورق کامپوزیت طرح چروک، نوعی دیگر از ورق کامپوزیت است که بافت مخملی و قابلیت انعکاس نور دارد. ضخامت آلومینیوم به کار برده شده در آن زیاد است و وزن سبکی دارد.

پوشش رویی این ورق کامپوزیت از جنس PVDF‌ است و دارای خاصیت ضد حریق می‌باشد. کاربرد این ورق کامپوزیت، استفاده در نمای بیرونی یا داخلی ساختمان‌ها است که زیبایی خاص و منحصر به فردی به آنها می‌دهد.

 

ویژگی‌های ممتاز این نوع ورق عبارت‌اند از:

انواع ورق کامپوزیت

ورق استیل یا Stainless steel

این نوع ورق‌ها نیز استقامت زیادی در برابر خوردگی دارند بنابراین نیاز به نگهداری ندارند. همچنین درخشندگی زیاد این ورق‌ها که همانند آینه می‌باشد؛ آن را به محصولی بی‌نظیر برای صنایع تبدیل کرده است. این محصول از بین انواع ورق کامپوزیت، تنوع زیادی دارد؛ به‌گونه‌ای که بیشتر از ۱۵۰ نمونه از این نوع ورق، در بازار موجود است. در میان این ۱۵۰ نمونه تنها ۱۵ نوع از آنها بیشترین کاربرد را دارند.

از نوع آلیاژ این ورق برای تولید محصولاتی مانند کویل، ورق، صفحات صاف، سیم و لوله و… استفاده می‌شود که کاربردهای زیادی در تجهیزات پزشکی، ساختمانی، صنایع و اتومبیل سازی و همچنین صنایع هوایی دارد. همچنین ویژگی ممتاز آنتی باکتریال بودن آن موجب شده است تا مخازنی که برای حمل مواد خوراکی مورد استفاده قرار می‌گیرد؛ از جنس ورق استنلس استیل باشد و برای تولید صنایع پزشکی و لوازم آشپزخانه به عنوان بهترین گزینه انتخاب شود.

این ورق‌ها به راحتی و تنها با بخار و بدون نیاز به رنگ و سایر روکش‌های خارجی تمیز و استریل می‌شوند. همچنین از آلیاژ ۳۱۶ در متریال آن استفاده می‌شود که به دلیل عدم اکسیده شدن یا تغییر رنگ دادن در صنایع جواهر سازی نیز کاربرد فراوانی دارد.

این نوع ورق با استفاده از قابلیت‌های بی‌نظیری همچون  مقاومت در برابر فرسایش، عدم نیاز به روکش‌های رنگی برخلاف سایر ورق‌ها و سختی استیل بسیار بالا، در صنایع ساختمانی به عنوان یک متریال کاربردی مورد استفاده قرار می‌گیرد. ورق استیل تمام ویژگی‌های انواع ورق کامپوزیت آلومینیومی را همچون وزن سبک، سطح صاف، شکل پذیری راحت و همچنین نصب سریع و آسان و… دارا است.

کاربرد ورق‌های استیل عبارت‌اند از:

ورق کامپوزیت نانو | ورق کامپوزیت نانو شاینینگ

کمپانی American Composite با استفاده از ترکیب دو تکنولوژی جدید و سنتی اقدام به تولید ورق‌های نانو با روکش‌های زیبایی همچون ‌ High gloss ،shining ،Nano کرده است.

این ورق‌های جدید قابلیت ترکیب روکش PVDF با ساختار مایکرو یا نانو را دارند. ویژگی‌هایی همچون دفع زیاد گرد وغبار و ضد رطوبت بودن از خصوصیات این محصول خارق العاده است. این ویژگی‌ها به همراه درخشندگی منحصربه‌فرد سبب شده تا رقیبی در بازار جهانی نداشته باشد.

از ممتاز بودن ورق‌های نانو می‌توان به این مورد اشاره کرد که در برخی مواقع به جای استفاده از این ورق، از درزگیر سیلیکون استفاده می‌شود که این درزگیر به خاطر قطرات باران دچار لکه‌های سیاه شده و تمیز کردن آنها بسیار سخت است؛ در نتیجه بعد از مدتی زیبایی و جلای خود را از دست می‌دهد. این در حالی است که ورق کامپوزیت به خاطر ویژگی‌های منحصر به فردش این مشکل را کاملا رفع کرده است.

اگر به دنبال درخشندگی و براقیت بیشتر محصول هستید، محصولات نانو شاینینگ و های گلاس را توصیه می‌کنیم. این ورق‌ها نسبت به ورق‌های نانو معمولی درخشندگی و حالت صیقلی بیشتری دارند.

  ۳٫ انواع ورق کامپوزیت بر اساس هسته میانی

ورق کامپوزیت با هسته میانی پلی اتیلن

این ورق کامپوزیت آلومینیومی، ورقی مسطح است که در عین سبک بودن، مقاومت زیاد دارد و دلیل آن وجود یک هسته پلی اتیلن محصور در بین دو پوسته آلومینیومی می‌باشد.

مطالعه بیشتر:  ابعاد ورق کامپوزیت (ابعاد استاندارد و هزینه آن)

روکش آلومینیومی با طرح‌ها و رنگ‌های مختلف همانند: متالیک، سنگ، چوب و… تولید می‌شود. انتخاب روکش سطوح، متناسب با مصارف داخلی یا خارجی متفاوت است؛ بنابراین روکش FEVE برای مصارف خارجی مورد استفاده می‌شود و روکش‌های پلی استر براق، مات و … برای مصارف داخلی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

ورق کامپوزیت با هسته ضد حریق

ورق کامپوزیتی A2 به خاطر هسته معدنی که در آن است بیشترین مقاومت را در برابر آتش دارد و به ورق‌های ضد حریق معروف هستند.

بنابراین، ورق کامپوزیت ضد حریق برای:

و… مناسب هستند.

این ورق‌های کامپوزیتی ضد حریق در فرآیند حریق به صورت غیر فعال عمل می‌کنند. همچنین این ورق‌ها در تمام دوره مصرفی هیچ ماده خطرناکی از خود آزاد نمی‌کنند. توجه داشته باشید بر خلاف برخی مواد و ورق‌های ضد آتش، این ورق‌ها در هنگام آتش سوزی هیچ‌گونه بخار و مواد سمی از خود آزاد نمی‌کنند.

مزایای ورق کامپوزیتی A2 عبارت‌اند از:

رده‌بندی‌های مختلف این ورق با توجه به رفتاری که در مقابل آتش دارد به شرح زیر است:

سیستم کلاس‌بندی اروپا، بر اساس استاندارد EN 13051 اقدام به کلاس‌بندی‌های مختلف این ورق بر اساس واکنش‌های آن در مقابل آتش نموده است که به دسته‌های زیر تقسیم می‌شود:

کلاس بخش یک، محصولات ساختمانی را بر اساس آزمون‌های مختلف به هفت دسته تقسیم می‌کند که برای ارزیابی رفتارهای مختلف این ورق در مقابل آتش است. مواردی همچون اشتعال پذیری، قابلیت سوختن، شعله‌ور شدن، گسترش دود و چکه کردن هنگام سوختن مورد بررسی قرار می‌گیرد.

دسته‌بندی اروپا به چهار دسته زیر تقسیم می‌شود:

باید توجه داشت ورق‌های کلاس ۱A و A2 ‌ هیچگاه به نقطه احتراق انفجاری نخواهند رسید.

ورق کامپوزیت سه‌بعدی (ورق‌های آلومینیوم کامپوزیت کنگره‌ای  پرمیوم بلند ۳D)

ورق آلومینیوم کامپوزیت کنگره‌ای دارای وزنی کم و مقاومتی زیاد در برابر خمش است. این ورق‌ها به دلیل سبک بودن هنگام استفاده، در مقایسه با دیگر انواع ورق کامپوزیت (کامپوزیت‌های سنتی)، وزن کامپوزیت نما را تا  ۴۰ درصد کاهش می‌دهند که همین موضوع تاثیر زیادی در کاهش هزینه‌های زیرساخت، اتصالات و البته کاهش غیر قابل انکار وزن نهایی سازه دارد.

ورق‌های کامپوزیت کنگره‌ای طی یک فرایند متناوب تولید می‌شوند. در این فرایند دو لایه آلومینیوم در اطراف به هسته کنگره‌ای وسط می‌چسبند. این ورق‌ها با طرح‌های متنوع و با مصارف متفاوت تولید می‌شوند.

با توجه به اهمیت بالای بحث ایمنی در برابر آتش در ساختمان‌ها، این ورق‌ها به دلیل حذف هسته پلی اتیلنی در مقایسه با ورق‌های کامپوزیت معمولی، در برابر آتش مقاوم می‌باشند.

ویژگی‌ها:

ورق‌های  کامپوزیت با هسته مرکزی هانی کامب (ورق‌های آلومینیوم کامپوزیت لانه زنبوری پرمیوم باند)

 در این ورق‌ها از ویژگی‌های منحصر به فرد ساختار لانه زنبوری که طبیعت از آن بهره برده است، استفاده می‌شود. استحکام مکانیکی و بخصوص مقاومت خمشی فوق العاده این ورق، کاربرد این محصول را از نمای ساختمان‌ها فراتر برده و به صنایعی همچون  هواپیماسازی و کشتی سازی گسترش داده است. در این صنایع به دلیل داشتن وزن کم، بسیار مورد توجه قرار گرفته‌اند.

 ویژگی‌ها:

  1. وزن سبک و استحکام مکانیکی و خمشی بی‌نظیر
  2. طراحی بی‌حد و نهایت به دلیل انعطاف‌پذیری بالا
  3. مقاومت عالی در برابر حریق ( A2گرید)
  4. ساختار کاملاً فلزی (آلومینیومی) به نسبت ۱۰۰ درصد
  5. کاربرد آسان و ساده، که با استفاده از ابزارهای معمولی به راحتی قابل خمیدن و تا کردن است
  6. حمل و انتقال آسان حتی در اندازه‌های بزرگ بدون مشکل امکان‌پذیر است.
  7. کاهش هزینه در استفاده از زیرساخت‌ها، بست‌ها و اتصالات
  8. کاهش زمان ساخت سازه و در نتیجه، کاهش هزینه‌ها
  9. مقاومت در برابر آلودگی هوا و شرایط آب و هوایی مختلف
  10. تنوع در انتخاب رنگ

همچنین، این ورق‌ها به دلیل حذف هسته پلی‌اتیلنی در مقایسه با ورق‌های کامپوزیت معمولی، در مقابل آتش نیز مقاومت بیشتری دارند.

 جمع‌بندی در مورد انواع ورق کامپوزیت

پانل‌های آلومینیومی که با نام کامپوزیت از آن‌ها یاد می‌شود در سال ۱۹۶۹ توسط یک شرکت آلمانی ابداع شده و در ساخت نمای ساختمان‌ها به کار گرفته شد. انواع ورق کامپوزیت در طرح‌های مختلف و تنوع رنگی بالا در بازار وجود دارند و برای ساخت نمای داخلی و بیرونی انواع ساختمان کاربرد دارند.