اجرای ورق کامپوزیت نما + 4روش نصب ورق کامپوزیت
امروزه از ورق کامپوزیت در نماهای داخلی و خارجی ساختمان ها استفاده میشود. مواد کامپوزیت تقریباً در هر جنبهای از زندگی روزمره ما مورد استفاده است، اجرای ورق کامپوزیت از اشیاء ساده روزمره گرفته تا تاسیسات بهداشتی، نمای ساختمانهای مسکونی، اداری، تجاری، صنعتی، آموزشی، بهداشتی، فرودگاه ها، ترمینال ها، ایستگاههای مترو، پمپ بنزینها و دکوراسیون داخلی منازل، فروشگاهها، تابلوهای تبلیغاتی، خطوط لوله، ساخت شبکههای فاضلاب مدرن، نوسازی، مخازن ذخیره سازی، تا سازههای پیچیده و خودرو، هواپیماها و علوم فضایی و غیره مورد استفاده است. ورقهای کامپوزیت به دلیل ویژگی ها، دوام، استحکام، کاهش مصرف انرژی در طول فرآیند تولید و کاهش هزینههای حمل و نقل، توجه زیادی را به خود جلب کردهاند. ورقهای آلومینیومی در پوشش گنبدها و ابنیههای خاص نیز به کار گرفته میشوند. مواد کامپوزیت به طور مداوم بهتر از فولاد، چدن و بتن هستند. علاوه بر این، این مواد عمر طولانی در حدود 150 سال یا بیشتر دارند و در برابر خوردگی مقاوم هستند.
امروزه، ادامه توسعه پایدار منوط به دسترسی به آب آشامیدنی سالم و در دسترس بودن منابع و شیوههای انتقال آن است. در نتیجه ورقهای کامپوزیت پتانسیل قابل توجهی دارند که به طور مستقیم بر قیمت سیستمهای پمپاژ و آبیاری تأثیر میگذارد.
ورقهای کامپوزیت معمولاً با لایه بندی چندین ماده به یکدیگر و چسباندن آنها با استفاده از چسب یا روشهای دیگر برای ایجاد یک ورق واحد با خواص منحصر به فرد ساخته میشوند. اجرای ورق کامپوزیت به مواد و کاربرد خاص بستگی دارد. اجرای ورق کامپوزیت به خواص و کاربرد مورد نظر ورق بستگی دارد.
اجرای ورق کامپوزیت
اجرای ورق کامپوزیت
در صورتی که ورقهای کامپوزیت را برای اجرای ورق کامپوزیت خود انتخاب کردهاید، باید از روشهای نصب انواع ورقهای کامپوزیت نیز مطلع باشید. این نکته را در نظر داشته باشید که انتخاب روش مناسب برای نصب ورق کامپوزیت با کیفیت نهایی ساختمان شما ارتباط مستقیمی دارد. هر کدام از روشهای اجرای ورق کامپوزیت نما دارای ویژگیهای خاص خود میباشد و با هزینههای متفاوتی انجام میشود.
با شناخت روشهای متفاوت اجرای ورق کامپوزیت نما، راحت تر نیز میتوانید متناسب با بودجه خود در این زمینه تصمیم گیری نمایید. در ادامه چهار روش رایج اجرای ورق کامپوزیت معرفی میگردد.
به عنوان مثال، ورق کامپوزیت مورد استفاده در ساخت و ساز ممکن است با لایه بندی فایبرگلاس و یک رزین پلیمری ساخته شود و لایه ها تحت حرارت و فشار پخت شوند. ورق کامپوزیت مورد استفاده در صنعت هوافضا ممکن است با لایه بندی الیاف کربن و ماتریس پلیمری ساخته شود و لایه ها تحت دما و فشار بالا پخته شود.
یکی از روشهای رایج اجرا ورقهای کامپوزیت لایه بندی یا لمینیت نام دارد. این شامل چیدن لایههای مواد مختلف و چسباندن آنها به یکدیگر با استفاده از چسب، گرما یا فشار است. روش دیگر pultrusion نام دارد که شامل کشیدن الیاف از داخل یک حمام رزینی و سپس خشک کردن شکل حاصل در زیر گرما یا نور UV است.
فرآیند ساخت ورق کامپوزیت میتواند پیچیده باشد و ممکن است شامل تجهیزات و تخصصهای تخصصی باشد. مهم است که اطمینان حاصل شود که مواد به درستی تراز و چسبیده شدهاند تا به خواص و ویژگیهای عملکرد مورد نظر دست یابند.
همچنین در نظر گرفتن خواص هر ماده مورد استفاده و همچنین خواص ورق کامپوزیت نهایی مهم است. این شامل استحکام، سختی، و دوام و همچنین هرگونه الزامات خاص برای کاربرد مانند مقاومت در برابر آتش، هدایت الکتریکی یا مقاومت در برابر آب و هوا میشود.
ورقهای کامپوزیت با چسباندن چندین لایه مواد به یکدیگر برای ایجاد یک ورق منفرد، محکم و بادوام ساخته میشوند. رایج ترین انواع ورقهای کامپوزیت از الیاف کربن، فایبرگلاس و الیاف آرامید (کولار) ساخته میشوند.
ورقهای کامپوزیت با چسباندن چندین لایه مواد به یکدیگر برای ایجاد یک ورق منفرد، محکم و بادوام ساخته میشوند. رایج ترین انواع ورقهای کامپوزیت از الیاف کربن، فایبرگلاس و الیاف آرامید (کولار) ساخته میشوند. این مواد به دلیل نسبت استحکام به وزن بالا و دوام عالی خود شناخته شدهاند که آنها را برای طیف گسترده ای از کاربردها مانند هوافضا، خودرو و کالاهای ورزشی ایده آل میکند.
با شناخت روش های متفاوت اجرای ورق کامپوزیت نما، راحت تر نیز می توانید متناسب با بودجه خود در این زمینه تصمیم گیری نمایید. در ادامه چهار روش رایج اجرای ورق کامپوزیت معرفی میگردد.
اجرای ورق کامپوزیت شامل چندین مرحله کلیدی است که عبارتند از:
طراحی: اولین قدم در اجرای ورقهای کامپوزیت، تعیین خواص مورد نظر ورق میباشد. این شامل عواملی مانند استحکام، سفتی، وزن و دوام است. فرآیند طراحی همچنین شامل تصمیم گیری در مورد نوع الیاف و ماتریس (رزین) مورد استفاده و همچنین الگوی لایه بندی الیاف است.
انتخاب مواد: بر اساس الزامات طراحی، باید الیاف و ماتریس (رزین) مناسب انتخاب شود. الیاف کربن، فایبرگلاس و الیاف آرامید متداول ترین مواد مورد استفاده هستند، اما الیاف دیگری مانند بور و بازالت نیز ممکن است بسته به کاربرد مورد استفاده قرار گیرند. ماتریس یا رزین مورد استفاده برای اتصال الیاف به یکدیگر معمولاً اپوکسی، پلی استر یا وینیل استر است.
چیدمان: پس از انتخاب مواد، الیاف را به الگوی دلخواه چیده و در قالب قرار میدهند. الیاف را میتوان از قبل با ماتریس یا رزین آغشته کرد یا میتوان رزین را جداگانه به قالب اضافه کرد. فرآیند چیدمان برای خواص نهایی ورق کامپوزیت بسیار مهم است، زیرا هم ترازی و جهت گیری الیاف به شدت بر استحکام و سفتی ورق تأثیر میگذارد.
پخت: پس از اینکه الیاف در قالب چیده شدند، حرارت و/یا فشار برای پخت رزین و چسباندن الیاف به یکدیگر اعمال میشود. بسته به نوع ماتریس یا رزین مورد استفاده، فرآیند پخت را میتوان در دمای اتاق یا با استفاده از اتوکلاو انجام داد. کنترل دقیق شرایط پخت برای اطمینان از خواص مناسب ورق کامپوزیت بسیار مهم است.
پیرایش و تکمیل: پس از اینکه ورق کامپوزیت پخت شد، از قالب خارج میشود و مواد اضافی بریده میشود. سپس سطح ورق را میتوان به دلخواه، مانند سمباده زدن یا رنگ آمیزی، تکمیل کرد.
آزمایش: مرحله نهایی در اجرای ورقهای کامپوزیت، انجام آزمایشهای مختلف مکانیکی و فیزیکی است تا بررسی شود که ورق با الزامات طراحی مطابقت دارد. این آزمایشها ممکن است شامل آزمونهای کششی، فشاری، خمشی و همچنین آزمونهایی برای جذب رطوبت، مقاومت در برابر ضربه و گسترش شعله باشد.
مدت زمان اجرای نمای کامپوزیت چقدر است؟
مدت زمان مورد نیاز برای اجرای نمای کامپوزیت وابسته به عوامل مختلفی شامل سطح نماسازی، ارتفاع ساختمان، تعداد کارگران و نصابان، مدت زمان آماده سازی قطعات اصلی و سفارشی، شرایط آب و هوایی و غیره متغیر است.
هزینه اجرای ورق کامپوزیت نما چقدر است؟
یکی از مهم ترین سوالات افرادی که قصد اجرای نمای کامپوزیت دارند، هزینه اجرای نما با ورق های کامپوزیت می باشد.
در تعیین قیمت نهایی اجرای ورق کامپوزیت عوامل مختلفی شامل نوع طرح نما، نوع ورق، روش نصب ورق کامپوزیت، مقدار قوطی مصرف شده در نمای ساختمان، محل پروژه، ارتفاع پروژه، مقدار و حجم پروژه و مواردی از این دست تاثیرگذار است.
نحوه اجرای ورق کامپوزیت
برای اجرای ورق کامپوزیت نما از چهار روش شامل روش فیکس، هنگینگ یا ریلی، روش H و L و روش فیکس هنگینگ استفاده میشود. ورق های کامپوزیت در اشکال، ابعاد و رنگ های متفاوتی وجود دارند. یکی از پیش نیازهای نصب ورق های کامپوزیتی، زیرسازی مناسب است که وابسته به سازه اصلی انجام می شود. زیرسازی برای نصب ورق های آلومینیومی به دو صورت فلزی و آلومینیومی صورت می گیرد و در نهایت پس از زیرسازی، ورق های آلومینیومی به سازه اصلی ساختمان متصل می شوند.
در ادامه پیرامون هر یک از روش های اجرای ورق کامپوزیت توضیحاتی را آورده ایم.
اجرای ورق کامپوزیت به روش فیکس
در اجرای ورق کامپوزیت به روش فیکس، ابتدا باید زیرسازی متناسب با نوع سازه ساختمان انجام شود. برای اینکار باید از نقشه های پیش طراحی شده که نشان دهنده تعداد و نحوه تقسیم بندی و سایز پانل ها است، استفاده شود. در این نقشهها میزان حجم و فرم هر قسمت آورده شده است و با استفاده از آن می توان پنلهای آلومینیومی را متصل نمود.
زیرسازی برای اجرای ورق کامپوزیت به روش فیکس در ساختمان های سازه فلزی به صورت مستقیم و در ساختمان ها سازه بتنی به صورت رولت بولت و یا پلیت های کوبیده شده به آن انجام می شود. در واقع با توجه به طرح کلی نما مدول هایی از پروفیل های آهنی و فلزی را روی سازه اصلی اجرا میکنند. پروفیل های آهنی با مقطع 40*40 و پروفیل های فلزی با مقطع 40*20 میلی متر اجرای می شوند.
در مرحله اولیه نصب، ابتدا ورق ها را بر اساس ابعاد و اندازه های نقشه اجرایی با دستگاه گروف زنی، خم می کنند. در ادامه نبشی و یا براکت ها به ورق های آلومینیومی پرچ می گردد و ورق های کامپوزیت با استفاده از براکت ها با پیچ و پرچ به قوطی های زیرسازی متصل می شوند. این پانل ها به صورت کاست به سازه های فلزی متصل می گردند.
در مرحله بعدی درزهای بین پانل ها را پر می کنند تا در برابر رطوبت عایق شود. درزهای بین پانل ها را می توان با تسمه هایی از جنس ورق و لاستیک های سیلیکونی پر کرد. از مزیت های اجرای ورق کامپوزیت با این روش می توان به موارد زیر اشاره نمود :
- سرعت اجرای بسیار بالا
- امکان اجرای انواع ورق های کامپوزیت به این روش
- دارای هزینه کم
- امکان تعویض راحت پانل ها
- قابلیت دسترسی به سازه پشت ورق های کامپوزیت
اجرای ورق کامپوزیت به روش هنگینگ یا ریلی
در این روش ورق های کامپوزیت به صورت ریلی در کنار یکدیگر قرار می گیرند. ریل هایی از براکت های آلومینیومی بر روی نما قرار داده می شوند و پس از اینکه پانل ها برش و خم داده شدند، بر روی این ریل ها قرار می گیرند. ریل های به کار یرده در این روش از قابلیت رگلاژ نیز برخوردار هستند. لازم به ذکر است که این پانل ها به شکل کاست بر روی پین ریل ها آویزان میگردند به همین دلیل به این روش هنگینگ (به معنای آویزان شدن) و یا ریلی می گویند.
اجرای ورق کامپوزیت به این روش، مشابه روش فیکس نیازمند زیرسازی است با این تفاوت که در این روش معمولا از پروفیل های آهنی 80*40 میلی متری استفاده می شود. در ادامه جهت اتصال براکت آلومینیومی به پروفیل آهنی، ابتدا نبشی های آهنی را به پروفیل های آهنی متصل می کنند و روی این نبشی های آهنی، نبشی های آلومینیومی را کار می گذارند. در واقع نبشی های آلومینیومی به عنوان نگهدارنده براکت های آلومینیومی کارایی دارند.
در داخل براکت های آلومینیومی پین های استیل ضدزنگ وجود دارد که کارکرد آن ها نگهدارنده پانل های کامپوزیت می باشد. در پایان نیز پانل های کامپوزیت مشابه با روش فیکس توسط دستگاه گروف زنی خم می شوند و شیارهای کوچکی بر روی آن ها قرار می گیرد. این شیارها بر روی پین های استیل درون براکت آلومینیومی گذاشته می شود.
از روش هنگینگ جهت اجرای پانل های ساده استفاده می شود و دارای مزیت هایی شامل موارد زیر است:
- روشی رایج برای نصب ورق های کامپوزیتی
- انجام درزبندی به صورت مکانیکال
- سرعت اجرای بالا در نصب ورق های کامپوزیتی
- کارکرد به عنوان عایق حرارتی
- ضد زلزله
- برخورداری از قابلیت تعویض پس از نصب
- برخورداری از قابلیت رگلاژ سازه نگهدارنده پانل های کامپوزیت
اجرای ورق کامپوزیت نما به روش H و L
از دیگر روش های متداول برای اجرای نمای کامپوزیت در کشور ایران، روش H&L است؛ اما این روش از استانداردهای جهانی برخوردار نیست و روشی مقاوم به شمار نمی رود. از روش H&L تنها در کشور ایران استفاده می شود.
همانگونه که از نام این روش از اجرای ورق کامپوزیت نما مشخص است، در آن از نبشی های H و L مانندی استفاده می گردد. اینگونه که در گوشه های پنل های کامپوزیت از نبشی های L و در وسط پانل های کامپوزیت از نبشی های H استفاده می گردد و در گوشه ها و کنج های دیوار نیز از نبشی های V شکل استفاده می گردد که نقش درزگیر را نیز ایفا می کنند.
در این روش نیز زیرسازی مشابه با روش فیکس انجام می شود و در ادامه نبشی و یا براکت ها به ورق های آلومینیومی پرچ می شوند و ورق های کامپوزیت از طریق براکت ها با پیچ و پرچ به قوطی های زیرسازی متصل می گردند. در این روش از دستگاه گروف زنی برای خم کردن پانل ها استفاده نمی شود و در واقع ورق ها به صورت مستقیم و به صورت کشویی بین نبشی ها قرار می گیرند.
اجرای ورق کامپوزیت به روش فیکس هنگینگ
زیرسازی در روش فیکس هنگینگ به روش هنگینگ انجام می شود؛ اینگونه که ابتدا از پروفیل های آهنی 80*40 جهت اتصال قوطی آلومینیومی به پروفیل آهنی استفاده می شود. نبشی های آهنی را به پروفیل های آهنی متصل می کنند و بر روی این نبشی های آهنی، نبشی های آلومینیومی را کار می گذارند. در این روش نبشی های آلومینیومی نقش نگهدارنده براکت های آلومینیومی را ایفا میکنند.
براکت های آلومینیومی در دل خود دارای پین های استیل ضد زنگ هستند که نگهدارنده پانل های کامپوزیت در ضلع عمودی میباشند. در قسمت های بالایی و پایین ورق های کامپوزیت مشابه با روش فیکس از پیچ و پرچ استفاده می گردد.
در پایان برای عایق بندی این روش از تسمه هایی از جنس ورق استفاده می شود و در درزهای عمودی و دو لب برگشتی در درزهای افقی قرار می گیرد. موارد زیر از مزیت های این روش است :
- سبک بودن سازه به نسبت به دیگر روش ها
- برخورداری از قابلیت رگلاژ سازه نگهدارنده پانل های آلومینیومی
- مناسب جهت نصب ورق های کامپوزیت در انواع اقلیم ها
کاربردهای اجرای ورق کامپوزیت نما
ورقهای کامپوزیت به طور رایج در بسیاری از صنایع استفاده میشود از جمله:
بخش خودرو
اتومبیلهای مدرن، کامیونها و سایر وسایل نقلیه بزرگ از ورقهای کامپوزیت برای پوشش سقف، دیوارها، درها و کف استفاده میکنند. در مقایسه با سازههای فولادی معمولی، ورقهای کامپوزیت به طور قابل توجهی سبک تر هستند و عایق حرارتی عالی را ارائه میدهند و وزن خودرو را کاهش میدهند و در عین حال تنظیم دمای آن را بهبود میبخشند. ورقهای کامپوزیت سبک وزن نیز در کاربردهای وسایل نقلیه موتوری برای استفاده به عنوان ورقهای آستر تخصصی استفاده میشود. این ورق ها را میتوان با ماشینکاری CNC با جزئیات و اشکال خاص نیز ارائه کرد.
عایق صدا
جدا از اینکه آنها را از نظر حرارتی کارآمد میکند، هسته ورقهای کامپوزیت آنها را برای عایق صدا نیز موثر میکند. ورق ها قادر به جذب صدا هستند و آنها را برای استفاده تجاری و مسکونی و در ساخت دیوارهای خشک ایده آل میکند.
ساخت و ساز
ساندویچ ورقهای ساخته شده با مواد روکش تزئینی و هستههای عایق میتوانند به بهبود راندمان حرارتی ساختمان ها و سازه ها کمک کنند.
اتاقهای سرد
اتاقهای سرد از ورقهای کامپوزیت بهره میبرند، زیرا میتوانند در ایجاد محیطهای بهداشتی و کنترلشده با دما کمک کنند. به عنوان مثال، مشاغلی که از چیلر استفاده میکنند یا محیطهای فرآوری مواد غذایی هستند، معمولاً از ورقهای کامپوزیت عایق برای ایجاد یک سد حرارتی و بخار در اطراف مناطق خاص در شرکت خود استفاده میکنند.
وسایل نقلیه یخچال دار
ورقهای کامپوزیت به طور رایج در بخش خودرو برای عایق کاری و پشتیبانی از وسایل نقلیه با نیازهای بارگیری منحصر به فرد، به عنوان مثال، کامیونهای حمل غذا و وانت ها استفاده میشود. ورق ها بارهای سنگین را در داخل کامیون تحمل میکنند و در عین حال کالاهایی را که باید حمل و نقل شوند در دمای مناسب نگه میدارند.
توجه به این نکته ضروری است که اجرای ورقهای کامپوزیت به شدت به کاربرد خاص و کاربرد مورد نظر ورق بستگی دارد. بنابراین، این فرآیند میتواند بسیار متفاوت باشد و در برخی موارد میتواند بسیار پیچیده باشد.
در بالا به معرفی کاربردی ترین روشهای اجرای ورق کامپوزیت پرداختیم . شما میتوانید با اطلاع از مزیت های هر روش تصمیم گیری بهتری در این زمینه داشته باشید. در صورت نیاز به مشاوره و خرید، از طریق راه های ارتباطی درج شده در وبسایت با تیم کارشناسان کارخانه پرمیوم باند در ارتباط باشید.